Etiketler

19 Mayıs 2017 Cuma

Sanallaştırma

Merhabalar 

Uzun bir ara verdiğim blogumda yazı yazma işlerine yeniden başlıyorum. Son zamanlarda ilgilendiğim bulut teknolojileri ile ilgili bir yazı serisi yazmayı planlıyorum. Bu yazımda size hikayenin başlangıcı olan sanallaştırmadan bahsedeceğim.



  Digitalleşen dünyada insanların çoğunuluğunun bilgisayarla, telefonla, internetle bir şekilde bir etkileşimi bulunmaktadır. Gittikçe artan yaygın kullanım bilişim alanındaki ihtiyaçları da her geçen gün arttırmaktadır.  Kullanılan depolama sistemleri, kullanılan ağ yapıları donanımsal olarak talepleri karşılamaktada yetersiz kalmakta, esnek olmayan bir yapı oldukları için yönetilmeleri de zordur. Bu yüzden sanallaştırma kavramı ortaya çıkmıştır.

Sanallaştırma 


Fiziksel kaynakların (CPU, bellek, ağ yapıları vb) mantıksal bir katmanda ayrılarak, birden fazla
sanal düğüm (nod) yada makina olarak çalışmasına olanak veren, donanımların daha esnek ve daha verimli hale gelmesine olanak veren bir çözümdür.

Mevcut bulunan fiziksel donanımın sanal makineler yardımıyla çok daha verimli kullanılabilmesini sağlayan, çeşitli yazılım ve donanım bağımlılıklarını ortadan kaldıran, bu sayede de yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan yazılım çözümüdür. Çözümde kullanılan sanal makinanın tanımı ilk defa Popek ve Goldberg tarafından “gerçek makinenin etkili, soyutlanmış bir kopyasıdır” şeklinde yapılmıştır.


Kısaca sanallaştırma, kullanıcıların donanımlarını daha verimli halde, daha esnek, daha yönetilebilir olarak kullanmasına olanak sağlayan teknolojidir.


Var olan donanım üzerine bir sanallaştırma katmanı (hipervizör) yerleştirilerek, mantıksal olarak istenildiği boyutlarda parçalanan fiziksel kaynaklar üzerine gibi farklı işletim sistemlerine sahip sanal makinalar kurulabilir. Hipervizor sanal makinaların üzerinde bulunduğu katman olarak tanımlanabilir. Hipervizör olarak KVM, Xen, Hyper-V vb kullanılabilir. 

Avantajları : 

  • Toplam maliyeti azaltır.
  • Esneklik sağlar.
  • Ölçeklenebilir.
  • Kolay yönetilebilirdir.
  • Dolay kolay yedekleme sunar.
  • Felaket kurtarma durumlarında etkin kullanılabilir.
  • Uygulamaların daha hızlı ayağa kaldırılması için ortam sunar.
  • IT operasyonlarının daha verimli hale getirilmesini sağlar.



Dezavantajları : 
  • Donanımlar sanallaştırmaya uygun olmayabilir.
  • Sanallaştırma yazılımlarının kullanılması ve yönetilmesinin öğrenilmesi yada eleman ihtiyaçı meydana gelmektedir. 
  • Yazılım lisanslarının sanallaştırmalar üzerinde nasıl kullanılacağı konusuna dikkat edilmelidir.

Bu yazımda sanallaştırmanın tanımından, yapısından, avantajlarından ve dezavantajlarından bahsettim. 
Bir sonraki 'Bulut Bilişim' başlıklı yazımda görüşmek üzere... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder